2022年福建中考英语完形填空
阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
At the age of nine, Kelly dreamed of being a basketball player. But one day when she was playing basketball, she hurt her left leg 1 . The doctor told her she could no longer play basketball. What was worse, she needed help doing 2 , including going to the bathroom.
Thinking that her dream could never come true,Kelly was in low spirits and 3 her studies at school. Her mother did all she could to cheer her up, 4 Kelly refused to change.She even took out all her anger and 5 on her mother.
Then one day Kellys friends introduced her to the gym. Kelly 6 that she should turn her attention to what she could do, not to what she couldnt. Posting her story online, she got lots of kind and inspiring words. As she was 7 by the kindness, she returned to school for two half days a week. And with the 8 of a bodybuilding trainer, she trained hard and soon found herself on stage(舞台) performing—as a bodybuilder. Her mother was truly 9 and proud.
Today, Kelly is studying to be a life coach. She is at peace with what happened to her, not just physically, but mentally(精神上).“Sometimes you must experience 10 things to come out stronger on the other side,” said Kelly.
1.A.badly B.slowly C.easily
2.A.something B.nothing C.everything
3.A.talked about B.gave up C.thought of
4.A.so B.but C.or
5.A.pain B.fun C.love
6.A.warned B.realized C.suggested
7.A.disappointed B.surprised C.encouraged
8.A.help B.need C.promise
9.A.happy B.angry C.calm
10.A.little B.nice C.difficult
本文是一篇记叙文,主要讲述了凯莉的左腿严重受伤,不能打篮球,情绪低落,后来振作起来发生改变的经历。主题语境属于“人与自我”范畴中的“生活与学习”主题群,涉及“生活与学习中的困难、问题和解决方式”子主题内容。
1.A 根据“hurt her left leg”及“The doctor told her she could no longer play basketball.”可知,此处指受伤严重,用副词“badly”。故选A。
2.C 根据“including going to the bathroom”可知,她受伤严重,所以每件事都需要帮助。故选C。
3.B 根据“Kelly was in low spirits”及后文“she returned to school”可知,此处指放弃了学业。talk about谈论;give up放弃;think of想起。故选B。
4.B 根据“cheer her up”及“refused to change”可知,设空处前后是转折关系。故选B。
5.A 根据前文讲述她受伤严重及“Thinking that her dream could never come true, Kelly was in low spirits”可知,此处指愤怒和痛苦。故选A。
6.B 根据“that she should turn her attention to what she could do, not to what she couldnt”可知,此处指“意识到”。warn警告;realize意识到;suggest建议。故选B。
7.C 根据“by the kindness”可知,此处指凯莉被鼓励了。故选C。
8.A 此处指在教练的帮助下。故选A。with the help of 在……的帮助下。
9.A 根据“and proud”可知,母亲对于女儿的变化感到开心。故选A。
10.C 前文讲述凯莉的左腿严重受伤,从情绪低落到振作的经历。由此可知,此处指经历困难的事情。故选C。