«

2025年浙江中考英语阅读理解B篇

Jason • 1 个月前 • 21 次点击 • 阅读理解


It was very dark outside.I heated the food in the kitchen again, but my dad still didn't come back from the fbrest.He worked as a forest ranger (护林员).In the morning, he told me he would go to check the new small trees and that I didn't need to wait for him for dinner.But now, the wind was blowing hard and making a loud noise, like an animal. 1 stood at the door and called him, but he didn't answer.
"I can't wait any longer, " I thought. 1 took a flashlight from the corner and went out.The light showed me the way, but the shadows of the trees looked scary, like claws.I held the flashlight more tightly.I was worried that Dad might be lost or in trouble, so I walked into the forest slowly.
The wind blew harder, and the leaves made noise.I was scared and kept looking back, but I saw nothing.The flashlight was dying.Just then, I heard someone shout, "Xiaoyu? Is that you?"
It was Dad!I shouted, "Dadll'm here!" I saw the light move, and then I saw his orange ranger clothes.I ran to him and jumped into his arms.I could smell the pine on him, and I almost cried. "Son, why are you here? " Dad asked.Dad's hands were cold, but he hugged me hard. "My phone stopped working.! was on my way home." I put my face against his coat.Listening to his heartbeat, I felt safe again.

  1. Why did the writer go into the forest with a flashlight at night ? _

A. To look for the newly planted trees.
B. To search for his dad.
C. To check the forest as a ranger.
D. To find his lost phone.

  1. What is the correct order of the writer's experience? —

①He heard his father's call.
②He took a flashlight and entered the forest.
③He felt scared but kept moving forward.
④He ran to his father and hugged him.

A . ① ② ③ ④ B . ② ① ④ ③  C.② ③ ① ④ D . ③ ② ① ④

  1. How did the writer most probably feel when he saw his father? _

A. Angry. B. Excited. C. Afraid. D. Sad.

  1. What can we learn from the passage?

A. He loved his father deeply.
B. He often got lost in the forest.
C. He disliked his father's job.
D. His father didn't care about his safety.

 

【解析】

短文主要讲述了一个小男孩在父亲(森林护林员)深夜未归后,不顾外面黑暗和恶劣天气,手持手电筒进 入森林寻找父亲,最终在森林中与父亲相遇并安全回到身边的感人故事。

(1)推理判断题。根据第一•段 It was very dark outside.I heated the fbod in the kitchen again, but my dad still didn't come back fiom the fbrest.(外面很暗。我又在厨房加热了食物,但是我爸还是 没有从森林里回来。)和第二段 1 can't wait any longer, " 1 thought.I took a flashlight from the comer and went out.("我不能再等了,"我想。我从角落里拿了一个手电筒出去了.)可知,是为了是寻找他的爸爸。故选 B。

(2)细节理解题。根据第一段 It was very dark outside.I heated the food in the kitchen again, but my dad still didn't come back from the forest.(外面很暗。我又在厨房加热了食物,但是我爸还是没有从森林里回来。) fH^ — g I took a flashlight from the corner and went out.(我从角落里拿了一个手电筒出去了。)可知,他 拿着手电筒走进了 森林;根据第二段 The light showed me the way, but the shadows of the trees looked scary, like claws.I held the flashlight more tightly.I was worried that Dad might be lost or in trouble, so I walked into the fbrest slowly.(灯光给我指路,但是树影看起来很吓人,像爪子一样。我把手电筒握得更紧了。我 担心爸爸可能会迷路或遇到麻烦,所以我慢慢地走进了森林.)可知,他感到害怕,但仍继续前进;根据 第三段 Just then, I heard someone shout, "Xiaoyu? Is that you?"(就在这时,我听到有人喊,"小宇?是你 吗?")可知,他听到了父亲的呼唤;根据第四段Iran to him and jumped into his arms.(我跑向他,跳进他 的怀里。)可知,他跑向父亲,抱住了他,所以正确顺序是②③①④。故选C。

(3)推理判断题。根据最后一段 It was Dad!I shouted, "Dadll'm here!" I saw the light move, and then I saw his orange ranger clothes.I ran to him and jumped into his arms.I could smell the pine on him, and 1 almost cried.(是爸爸!我大叫:"爸爸!我在这里!"我看到灯在动,然后我看到了他的橙色游骑兵服。我跑向他,跳 进他的怀里。我能闻到他身上的松木味,我差点哭了。)可知,作者看到爸爸时很兴奋。故选B。

(4)推理判断题。根据第一段 It was very dark outside.I heated the food in the kitchen again, but my dad still didn't come back from the forest.(外面很暗。我又在厨房加热了食物,但是我爸还是没有从森林里回来。) 和第二段 I can't wait any longer, " I thought.I took a flashlight from the corner and went out.("我不能再等 了,"我想。我从角落里拿了一个手电筒出去了。)以及The light showed me the way, but the shadows of the trees looked scary, like claws.I held the flashlight more tightly.I was worried that Dad might be lost or in trouble, so I walked into the fbrest slowly.(灯光给我指路,但是树影看起来很吓人,像爪子一样。我把手 电筒握得更紧了。我担心爸爸可能会迷路或遇到麻烦,所以我慢慢地走进了森林。)可知,作者在父亲深 夜未归后,不顾外面黑暗和恶劣天气,手持手电筒进入森林寻找父亲,可推知,他很爱他的爸爸。故选 A。

通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原 文原意的答案,完成后再次阅读并检查。

还没收到回复
请先 登录 再回复