2025年浙江中考英语阅读理解C篇
① Lift is full of moments, but some are"special" and stay in our hearts forever.For example, the first time you rode a bike alone, a friend's hug when you were sad, or n evening talking with family.These moments aren't always big, but they change how e feel about ourselves and the world.
② Special moments are like treasures.We don't need to write them down----our hearts remember them.A teacher might praise a shy student's drawing, making the child I important.A parent could bake cookies with you on a rainy day, filling the kitchen t laughter.Even strangers can create them: a barista who knows your coffee order, or the neighbor who helps carry groceries.These small acts stay in our minds because they make us feel loved.
③ Businesses also use special moments.A ca径 might play soft music and serve warm cookies on cold days to make customers feel welcome.A bookstore could hold story time for kids every weekend, turning a visit into a happy memory.An ice-cream shop lets customers decorate their own cones (冰激凌桶)------------seeing a child smile while adding something is a moment everyone remembers.
④ In the end, special moments are everywhere.They don't need money or planning------just a little care.A kind word, a smile, or a small surprise can make life richer.So take time to enjoy these moments--they make life worth living.
- What does the passage say about special moments? _____
A. They are always big and exciting.
B. We can keep the special things in mind.
C. We need to write them down to remember.
D. They have nothing to do with how we feel.
- What does the ice-cream shop probably do according to the passage? _
A. Sells the cheapest ice-cream.
B. Closes early on weekends.
C. Refiises to let kids enter.
D. Creates ice-cream moments for guests.
- Which is the structure of this passage ? _
- What is the passage mainly about? ____
A. How to use the power of the moment.
B. Why people forget small moments.
C. When to plan big and exciting events.
D. Where to find the most expensive treasures.
解析
短文主要写了生活中有些特别时刻会永远留在我们心中,如独自骑车、朋友拥抱等,它们虽不总是大事但 能改变我们的感受:特殊时刻像宝藏,无需记录却会被铭记,商家也会利用特殊时刻让顾客有美好体验; 特殊时刻无处不在,只需一点关怀,如善意话语、微笑等就能让生活更丰富,应珍惜这些让生命有价值的时刻。
(1)细节理解题。根据第二段 Special moments are like treasures.We don't need to write them down our hearts remember them.(特别的时刻就像珍宝。我们不需要把它们写下来 我们的心会记住 它们。)可知,我们可以把特别的事情记在心里。故选B。
(2)细节理解题。根据第三段 A cafe might play soft music and serve warm cookies on cold days to make customers feel welcome.A bookstore could hold story time for kids every weekend, turning a visit into a happy memory.An ice-cream shop lets customers decorate their own cones (冰激凌桶)-seeing a child smile while adding something is a moment everyone remembers.(咖啡馆可能会播放轻柔的音乐,在寒冷的日子里提供温 暖的饼干,让顾客感到受欢迎。书店可以在每个周末为孩子们举办故事时间,把参观变成快乐的回忆。一 家冰淇淋店让顾客装饰他们自己的蛋筒一一看到一个孩子微笑着添加东西是每个人都会记得的时刻。)可 知,冰淇淋店可能会为顾客创造冰淇淋时刻。故选D。
(3)篇章结构题。通读全文可知,第一段引入主题;第二段和第三段分别从个人和企业角度阐述特殊时 亥%第四段进行总结,所以D项结构符合题意。故选D。
(4)主旨大意题。通读全文,尤其根据最后一段 In the end, special moments are everywhere.They don't need money or planning-just a little care.A kind word, a smile, or a small surprise can make life richer.So take time to enjoy these moments-they make life worth living.(最后,特别的时刻无处不在。他们不需要 钱或计划一一只需要一点关心。一句善意的话,一个微笑,或者一个小小的惊喜,都能让生活更加丰富。 所以,花点时间享受这些时刻一一它们让生活变得有价值。)可知,文章主要讲述"如何利用时刻的力量"。 故选A。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原 文原意的答案,完成后再次阅读并检查。