«

2024年河南中考英语阅读理解C篇

Jason • 1 个月前 • 16 次点击 • 阅读理解


语篇

An old saying used for forecasting (预测) the weather says, “Red sky at night, sailors’ delight. Red sky in the morning, sailors (水手) take warning.” Is the saying true? It turns out that it is. A red sky at sunset may mean that there are clear skies to the west, where the sun sets. A red sky at sunrise usually means that the clear weather has already passed, so storms might be coming.

Forecasting the weather has been practiced for thousands of years. In the 5th century BC, the Greeks sent out forecasts to sailors. They used signs in nature to forecast the weather. But today, meteorologists send exact forecasts further in advance (提前). They use scientific instruments to study weather conditions around the world and make forecasts. Pilots, farmers and many other people depend on these forecasts. Luckily, most of us can simply look on the smart phone or turn on the TV to find out what kind of weather is coming.

If you are looking for some signs of the weather, pay attention to nature. There are two basic rules used in weather forecasting: Weather generally moves from west to east, and low air pressure (压力) usually means rain or snow. So pay attention to the signs. If rainbows form in the west at sunrise, the sun is on the way. Smell the flowers—their smells are stronger in wet air. What are the ants doing? Are they moving to higher ground? This could mean a drop in air pressure. Are the birds flying low or high? Falling air pressure may influence birds’ ears, so they fly low. And if the sky is red at sunset, you might plan a picnic for the next day!

试题

根据材料内容选择最佳答案。

11. What is the old saying about?

A. The beauty of sunrise.                                              B. The night sky.

C. The signs of the weather.                                          D. The sailors’ work.

12. What does the underlined word “meteorologists” mean?

A. The persons who give daily weather reports on TV.

B. The persons who carry out research on natural history.

C. The persons who take an interest in plants and animals.

D. The persons who do scientific studies of weather conditions.

13. How does the writer develop his idea in Paragraph 2?

A. By listing the reasons for terrible weather.

B. By telling a true story about weather forecasting.

C. By introducing different ways of forecasting the weather.

D. By mentioning the difficulties in forecasting the weather.

14. What do we know from the last paragraph?

A. It’ll be sunny if ants move to higher places.

B. The smells of flowers are stronger in wet air.

C. Birds fly higher because of the low air pressure.

D. It’ll rain if rainbows form in the west at sunrise.

15. What is the writer’s purpose in writing the text?

A. To encourage people to get close to nature.

B. To express the need for weather forecasting.

C. To explain nature can tell us about the weather.

D. To discuss how important weather forecasting is.

参考答案

11. C    12. D    13. C   14. B    15. C

答案解析

【导语】本文主要介绍利用自然界的迹象来预报天气。

【11题详解】

细节理解题。根据“A red sky at sunset may mean that there are clear skies to the west, where the sun sets. A red sky at sunrise usually means that the clear weather has already passed, so storms might be coming.”可知,日落时的红色天空可能意味着太阳落山的西方天空晴朗。日出时天空呈红色通常意味着晴朗的天气已经过去,因此暴风雨可能即将来临。所以这句谚语是关于天气的迹象,故选C。

【12题详解】

词句猜测题。根据“But today, meteorologists send exact forecasts further in advance (提前).”可知,提前发布准确的预报的应该是气象学家,故选D。

【13题详解】

细节理解题。根据“In the 5th century BC, the Greeks sent out forecasts to sailors. ... Luckily, most of us can simply look on the smart phone or turn on the TV to find out what kind of weather is coming.”可知,希腊人利用自然界的迹象来预报天气,气象学家使用科学仪器研究世界各地的天气状况并做出预测,也可以看一下智能手机或打开电视来了解天气。所以作者在第二段通过介绍不同的天气预报方法展开他的观点,故选C。

【14题详解】

细节理解题。根据“Smell the flowers—their smells are stronger in wet air.”可知,闻闻花——它们的气味在潮湿的空气中更强烈。故选B。

【15题详解】

主旨大意题。本文主要介绍利用自然界的迹象来预报天气,是在解释自然可以告诉我们天气情况。故选C。

还没收到回复
请先 登录 再回复