«

2022年河南中考英语阅读理解C篇

Jason • 1 个月前 • 16 次点击 • 阅读理解


There‘s nothing quite like falling sound asleep after a full day of work. Like people, animals need to rest after working hard. Some animals sleep in water. Others dig holes under the ground. Some even sleep high in trees or under leaves. But they all find a way to rest.

Some animals in the sea sleep in strange ways. Fish sleep with their eyes open. They seem to look ahead far into the sea while they rest. Sea otters sometimes sleep in beds of the plants that grow in the sea. This keeps them from moving away. Parrotfish blow something from their mouths when they are ready to sleep. Then a bubble (气泡) will be formed around them. The bubble protects them from harm while they sleep.

Some animals sleep under the ground. Chipmunks (花栗鼠) sleep curled up (蜷缩) in a ball. Their beds are made of leaves and grass. In winter, they sleep for two weeks and wake up to eat the stored food. Then they go back to sleep for another two weeks before waking up again. Some desert frogs dig underground holes during the hot, dry season. A frog may stay in its hole for months.

High above the ground, monkeys find leafy places in trees each evening before they sleep. The tall trees help to keep monkeys safe during the night. Some insects even sleep under the leaf that will be their next meal. A bee may climb down into a flower to rest. When it climbs out the next morning, it is rested and ready for work.

  根据材料内容选择最佳答案。

1.What animals blow bubbles when they sleep?

A.Sea otters.    B.Monkeys.

C.Desert frogs.    D.Parrotfish.

2.What do we know about chipmunks according to the text?

A.They rest with their eyes open.

B.They never sleep curled up in a ball.

C.They wake up now and then in winter.

D.They don‘t eat any food during the winter.

3.What does the last paragraph mainly talk about?

A.The forest where monkeys sleep safely.

B.The animals that sleep above the ground.

C.The reason why bees climb down into flowers.

D.The ways that keep animals away from danger.

4.What is the structure of the passage? (P=Paragraph)

2022hn2c.png

5.What's the best title for the text?

A.Where animals live?

B.Why animals move?

C.How animals sleep?

 D.What animals feed on?

 


答案与解析

本文是一篇说明文。介绍了一些动物的睡眠方式 。主题语境属于人与自然主题范畴中自然生态这一主题群,涉及子主题常见的动物,动物的特征与生活环境

1.D 细节理解题。根据第二段最后三句话可知选D

2.C 细节理解题。根据第三段中In winter, they sleep for two weeks and wake up to eat the stored food. Then they go back to sleep for another two weeks before waking up again.可知,花栗鼠在冬眠时常醒来。故选C

3.B 段落大意题。最后一段主要介绍了在地面上方睡眠的动物。故选B

4.A 篇章结构题。本文结构清晰,第一段引出话题,总领全文,第二段、第三段、第四段分别介绍了动物的不同睡眠方式。故选A

5.C 标题归纳题。本文主要介绍了动物的不同睡眠方式。故选C

还没收到回复
请先 登录 再回复