«

2021年北京中考英语阅读理解B篇

Jason • 1 个月前 • 17 次点击 • 阅读理解


When I was in the eighth grade, my class was assigned(指派) to be friends with the second-grade kids. I got this little girl named Shelley. The first time I saw her, she was silent and cold. She was small for her age, and she didn􀆳t play with the other kids in her class.

I tried all kinds of things to get her to talk to me. I bought her toys, crayons and candies. But try as I might, nothing worked. One time, I gave her a coloring book and said, “Shelley, now you can color in it any time.”

Shelley looked at the coloring book and then looked up at me, and finally looked away. By that time, I didn't know how I was going to get through to the little girl, but I knew I wouldn't give up on her.

One Friday, I decided to tell her a story about my childhood. I told her that I felt lonely when I was with my classmates, and how I thought only my teachers liked me. I also told her that every day was a battle(战役) for me and I fought back tears so people wouldn't know how much I was hurting.

She sat there just listening, trying to decide whether I was lying or not. Finally, when my story ended, there were tears in her eyes. And then she did the unthinkable. She said, “Thank you.” From then on, Shelley was a different little girl. She started smiling and talking with other kids.

Looking back at this I'm in awe(惊叹), because all I did was to help her realize that she wasn't alone. I didn't ask her to tell her story, because her story is my story.

24.What was Shelley like when the writer first saw her?

A.Cold.    B.Lazy.   C.Noisy.  D.Slow.

25.In order to get through to Shelley, the writer    .

A.wrote her a book      B.made her a toy

C.drew her a picture    D.told her a story

26.Shelley changed a lot because she realized that    .

A.her teachers loved her

B.her classmates were kind

C.the writer understood her

D.she had to study even harder

 

[语篇解读]

本文是一篇记叙文,作者通过讲述自己的故事感动并帮助一个女孩儿变得开朗阳光。

24.A 细节理解题。根据第一段第三句“...she was silent and cold.”可知答案,故选A。

25.D 细节理解题。根据题干关键词“get through to Shelley”可定位到第三段最后一句,即作者不知道如何让Shelley接受自己,但作者不会放弃。接下来第四段第一句说作者决定向她讲述自己童年的故事,由此可知答案,故选D。

26.C 推理判断题。结合第四段作者给Shelley讲自己童年时的经历和最后一段中help her realize that she wasn􀆳t a lone和her story is my story可推断出,Shelley是因为作者的理解而改变了很多,故选C。

还没收到回复
请先 登录 再回复