«

2022年河南中考英语阅读理解B篇

Jason • 1 个月前 • 47 次点击 • 2022年


Joey was happy because he had many special friends—four squirrels (松鼠), two rabbits, and many colorful birds. At the meal time, these wild animals came near to the family and they would feed these special friends.

In the large yard stood thirteen trees of different sizes. One day, while Joey was playing with his sister under the trees, he noticed that a tree trunk (树干) had a sad look. He ran into the house to tell his mom about it. She told Joey to find the reason why it was sad.

So Joey went into the yard, ran to the sad tree and asked, “Why are you unhappy?”

“I am the smallest tree around. The birds don't fly to me. The rabbits don't eat grass under me. The squirrels don't climb to my top. Nobody needs me or loves me,” replied the sad tree.

After knowing the reason, the family had a meeting. Joey suggested making a seat under the sad tree. Joey's father said he could help make a seat around the tree. The family would sit under the tree and the tree wouldn't feel sad anymore.

When Joey told his special friends the tree was sad, they decided to do what they could to help make the sad tree happy again.

Early the next morning, when Joey woke up, he noticed birds singing happily in the little tree and saw squirrels running up and down in it. Rabbits were eating the fresh grass around the tree. The little tree was happy again.

Joey ran inside to tell the good news to his family. Joey's mother and father went into the yard and saw the happy tree.

“Let's start to build the seats around the trees. I will need help to build them. Get the nails (钉子) for me, Joey,” said the father.

“I can help you hold the nails, Dad,” said Joey's sister.

  根据材料内容选择最佳答案。

1.Why did the tree feel sad?

A.Because Joey didn‘t talk to it.

B.Because it thought no one liked it.

C.Because it was the only tree in the yard.

D.Because Joey‘s sister didn‘t play with it.

2.What is the correct order according to the text?

a.Joey went to find out why the tree was sad.

b.Joey‘s special friends decided to help the tree.

c.Joey found a tree unhappy when he was playing.

d.Joey‘s father started to build the seats around the trees.

e.Joey‘s family discussed how to make the sad tree happy.

A.a-b-d-c-e     B.b-a-c-e-d

C.c-a-e-b-d     D.d-c-a-b-e

3.Which words can best describe Joey‘s family?

A.Serious and polite.

B.Brave and honest.

C.Quiet and friendly.

D.Kind and helpful.

4.What can we learn from the text?

A.The difficulty brought the family together.

B.Love helped the tree become happy again.

C.The special friends were thankful to the tree.

D.The tree spread happiness to everyone around it.

5.What is the text?

A.A story.    B.A poem.

C.An interview.    D.An introduction.


答案与解析

本文是一篇记叙文。用拟人的手法讲述了Joey和他的家人和动物朋友们想方设法使一棵不开心的树重新开心的故事。主题语境属于“人与社会”主题范畴中“社会服务与人际沟通”主题群,涉及子主题“良好的人际关系与人际交往”。

1.B 细节理解题。根据第四段末Nobody needs me or loves me可知选B。

2.C 逻辑排序题。根据故事发生的先后顺序可知Joey found a tree unhappy when he was playing.是最先发生的,故选C。

3.D 推理判断题。根据Joey家的每个家庭成员的做法可知,他们都很善良并且乐于助人。故选D。

4.B 推理判断题。根据Joey一家人和动物朋友们帮助一棵不开心的树重新开心的行为可知,是“爱”帮助了那棵树重新开心起来。故选B。

5.A 语篇类型题。根据整个语篇的内容和按照事情发生的顺序进行叙述可知,本文是一个故事。故选A。

还没收到回复
请先 登录 再回复