«

2022年河南中考英语完形填空

Jason • 1 个月前 • 45 次点击 • 2022年


 先通读短文,掌握其大意,然后从ABCD四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。

  Bella arrived home late from school that day. When she walked past her mother􀆳s room she found her mum was  1  in bed, and seemed to be very weak. 

Bella entered her room and heard the cries from her little sister. She knew her dad would expect her to  2  her sister. And she also had to prepare meals for the whole family  3  her mum did before. Bella thought it was not  4  because she also had schoolwork to do, just like everyone else in her class. Why did she have to be the grown⁃up

When she got out of the room, she saw her  5  sitting at the kitchen table, lonely and tired. Suddenly, something happened inside Bella. She  6  that her father, as well as a husband, must be really  7 

Then she heard a deep voice from her father, “Make the  8 , will you, Bella? 

She was going to find a(n)  9  to meet her friends, but she stopped and said to herself, “It is a  10  time for everyone in our family. I guess making meals is just what I can do to help.” Then she  11  went into the kitchen and began peeling () potatoes. 

“OK, Daddy,” said Bella. “Everything will be all right and we can  12 .” At the moment, she saw a smile on her father􀆳s face. She felt  13 grown⁃up, somehow. It was really good to  14  a smile to her father􀆳s face, even for only a moment. 

“Daddy, whatever happens, we will be OK. Right?

“Yes, we will. If we  15  each other, we‘ll always be all right.” 

They both smiled at each other over the table.

 

1.A.still     B.only                      C.even     D.almost

2.A.look for    B.look after                C.look over     D.look through

3.A.as     B.until                  C.since     D.unless

4.A.clear    B.ready              C.fair     D.true

5.A.brother     B.sister                 C.mum     D.dad

6.A.explained    B.expected                C.realized     D.promised

7.A.moved    B.worried              C.pleased     D.surprised

8.A.bed    B.table                     C.dinner     D.present

9.A.excuse    B.suggestion            C.example     D.question

10.A.full     B.hard                 C.good     D.right

11.A.simply    B.bravely             C.quietly    D.suddenly

12.A.decide    B.manage            C.forget    D.understand

13.A.terrible    B.wrong         C.lucky    D.different

14.A.bring    B.keep                 C.turn    D.hold

15.A.refuse    B.control                   C.support    D.introduce

 


答案与解析

本文是一篇记叙文。Bella在母亲生病时勇敢挑起家庭重担,和家人一起渡过难关,而自己也在此过程中逐渐成长。主题语境属于人与自我主题范畴中生活与学习这一主题群,涉及子主题丰富、充实、积极向上的生活

1.A 根据语境可知,她妈妈在该起床的时间却仍然在床上躺着。故选A

2.B 根据语境可知,她爸爸想让她照看妹妹。故选B

3.A as……一样;until直到……为止;since自从;unless除非。根据句意可知,她不得不像妈妈以前那样为全家人准备饭菜。故选A

4.C 根据语境可知Bella认为那样对她来说不公平,因为像班里的其他人一样,她也有作业要做,故选C

5.D 根据下文可知,她看见爸爸坐在厨房的桌子旁。故选D

6.C 根据something happened inside Bella可知,她意识到了什么。realize意识到。故选C

7.B 根据前文内容可知,她父亲在为家里的状况担心,故选B

8.C 根据下一段最后一句中went into the kitchen and began peeling potatoes可知,她的父亲想让她去做饭。故选C

9.A 根据but she stopped可知,起初她不想做饭,想找个理由去见朋友。故选A

10.B 根据前文可知,她妈妈生病,因此她家正经历困难时期。故选B

11.C 前文对她的心理活动的描写表现了她经过思考,决定帮助父母做家务的转变。结合选项,此处指她安静地走进厨房开始削土豆。故选C

12.B 根据Everything will be all right可知,此处指我们能够想方设法(渡过难关)manage设法做成。故选B

13.D 设空处后面的词为grown⁃up,看到她父亲脸上的微笑,她感到自己和以前不同了(长大了)。故选D

14.A bring sth. to sb. 意为给某人带来某物。此处指她给父亲带来了微笑。故选A

15.C 根据语境可知,此处表示如果我们互相支持,我们就会好的,support支持。故选C

还没收到回复
请先 登录 再回复