2024年福建中考英语阅读理解C篇
Though oceans cover about 71 percent of the earth’s surface, there’s still a lot we don’t know about them. Only about 20 percent of the seafloor has been mapped, and the remaining 80 percent is still a secret to us. Some scientists even think that 91 percent of sea animals have yet to be discovered.
So why do we know so little about the deep sea? Well, getting to those depths is very difficult and requires high technology that simply didn’t come into being for most of human history. The first navigable submarine (可驾驶的潜水艇), for example, was built in 1620, and it couldn’t go more than five meters below the surface. In fact, for a long time many scientists didn’t even think that there could be any life at depths greater than 550 meters and didn’t see much need to explore (探索) the deep sea. However, this changed in 1862 when life was discovered as far down as 945 meters below sea level with the help of a digging machine. Ten years later, around 4, 700 species (物种) unknown before from the ocean floor were discovered.
Since then, high technology has been developed to help explore the deep sea, including satellites. But why is deep-sea exploration still so difficult? Well, at greater depths it is freezing (极冷的), everything is completely dark, and the pressure can be over 1, 000 times greater than that on the surface.
Though we have the difficulties, it’s important that we understand the seas. They help control the earth’s temperature and produce half of the oxygen (O2) in the air. They can also provide us with information about climate change. Our future depends on learning more about our oceans, and it is possible for us to really understand what is ongoing below the surface.
-
Why are some numbers listed in Paragraph 1?
A. To introduce how important oceans are.
B To discuss why sea animals have yet to be found out.
C. To explain that oceans cover a large area of the earth.
D. To show that we have only a little understanding of oceans. -
What caused the change of exploration into the deep sea?
A. High technology. B. Unknown species.
C. A pleasant environment. D. Valuable information. -
What does the underlined word “They” in the last paragraph refer to?
A. Sea animals. B. The seas. C. The satellites. D. Many scientists. -
What can we learn from the text?
A. It is difficult to build a navigable submarine. B. The seas have a strong influence on our future.
C. The seas have no lives at a depth of 550 meters. D. It is easier to go into the deep sea than we think. -
What could be the best title of the text?
A. Hidden Treasures in Deep Sea B. Unlocked Secrets of Deep Sea
C. Deep-Sea Exploration: Into the Freezing Depths D. Deep-Sea Exploration: The Past and the Future
【答案】36. D 37. A 38. B 39. B 40. C
【解析】
【导语】本文介绍了了解海洋的重要性。
【36题详解】
推理判断题。根据“Though oceans cover about 71 percent of the earth’s surface, there’s still a lot we don’t know about them.…”可知列举的数字表明,尽管海洋覆盖地球的71%,但是我们仍然知之甚少。故选D。
【37题详解】
推理判断题。根据“In fact, for a long time many scientists didn’t even think that there could be any life at depths greater than 550 meters and didn’t see much need to explore the deep sea.”和“Since then, high technology has been developed to help explore the deep sea, including satellites.”可知探索深海需要高科技的帮助。故选A。
【38题详解】
词义推断题。根据“Though we have the difficulties, it’s important that we understand the seas.”可知虽然我们有困难,但了解海洋是很重要的。此处they指代上文的seas。故选B。
【39题详解】
细节理解题。根据“Our future depends on learning more about our oceans, and it is possible for us to really understand what is ongoing below the surface.”可知我们的未来取决于更多地了解我们的海洋,说明海洋对我们的未来有很大影响。故选B。
【40题详解】
最佳标题题。本文主要介绍了探索海洋的重要性,根据“Since then, high technology has been developed to help explore the deep sea, including satellites. But why is deep-sea exploration still so difficult?”可知主要是介绍深海探究的现状,并不是过去与未来。故选C。