«

2022年北京中考英语阅读理解B篇

Jason • 1 个月前 • 22 次点击 • 阅读理解


I joined a band(乐队) as a drummer in my middle school. I thought it would be fun playing the drum and meeting new friends. At first it was easy, but a month later, it got difficult. I was the only one who couldn't keep pace(节奏) with the other players.

Our teacher, Angie, singled me out to keep practicing while everyone else got to relax. I felt ashamed(羞愧的) as my teammates watched me fail so many times. Finally I got so tired of practicing that I didn't care about doing it right.

“Are you giving up on me, Steve?” Angie asked.

“Yes, I am,” I shouted. Angie sent me inside the music room, where I cried out. Then she came in and said, “Don't be sad. I believe you can make it!” She told me never to give up. She left me alone and I realized Angie was right—by giving up, I was also giving up on the team and myself.

With her comfort, I decided to go on practicing. However, I still couldn't play well. Knowing my difficulties, my teammates gave me a hand. They spent about three more hours practicing with me every week. Thanks to their support and help, I began to keep pace with them. Later, we performed wonderfully in an important show.

In the whole process, I was taught that although we each had our own job to do in a show, it would take all of us working together to make the show great. I felt accepted and made great progress. I love everyone in the band. I can't imagine what my school life would be like without them.

1.One month after he joined the band, Steve felt playing the drum was    .

A.funny    B.helpful

C.noisy    D.difficult

2.With Angie's comfort, Steve decided to    .

A.have a good rest

B.go on practicing

C.give others a hand

D.start another band

3.From his experience, Steve learned about    .

A.the value of teamwork

B.the effect of shows

C.the importance of hobbies

D.the power of music

 

答案与解析

本文是记叙文,主要讲述了Steve在老师和团队的帮助下克服困难,坚持刻苦训练,最终与乐队共同出色完成重要表演的故事。主题语境属于“人与自我”主题范畴中“生活与学习”这一主题群,涉及子主题“身心健康,抗挫能力,珍爱生命的意识”。

1.D 细节理解题。根据第一段中“At first it was easy, but a month later, it got difficult.”可知加入乐队一个月后,Steve感觉打鼓是困难的,故选D。

2.B 细节理解题。根据第五段中“With her comfort, I decided to go on practicing.”可知在Angie的安慰下Steve决定继续练习,故选B。

3.A 推理判断题。根据最后一段中“In the whole process, I was taught that although we each had our own job to do in a show, it would take all of us working together to make the show great.”可以推断出Steve从中学到了团队合作的价值,故选A。

还没收到回复
请先 登录 再回复