2022年北京中考英语阅读理解C篇
What does it mean to be green? Green is more than just a color. It also means taking special steps to protect the environment. Buying a green product is a small step everyone can take. Deciding whether a product is green, however, isn't always easy. We need to consider the whole life cycle of the product, even after it's of no use. Here is what we may keep in mind.
The materials of a product are usually our first focus(关注). What is it made of? Are there any harmful chemicals in it? Green products are made of more natural materials which are free from harmful chemicals, so they can be good for our physical health.
Packaging is important. How is a product packaged? Is it over packaged? We'd better choose glass, metal and paper packaging, as these can be reused or more easily recycled(回收利用). We can also look for less packaging or even choose unbagged products whenever possible.
Location(地点) matters. Where was a product produced? Where are we buying it? Think about how much energy was used to get it to us. Try to choose local products. When it comes to food, it is a good idea to order directly from local farmers, shop at markets and buy fruits in season. Buying from stores near our houses is also a good choice, because we can go there without driving a car.
Look into what the company tells us about their product. It's easy to say that a product is “green” or “all natural”, but the words may be too good to be true. So, much of the information about a product should be taken with a grain of salt. After all, companies try to make us believe that their products are environmentally responsible.
The greenest thing is certainly the one we don't buy. Things like food and clothing are necessary for life. But many others are not. Better than buying is choosing to leave an unnecessary product in the store and doing without. It sends a message to the producer, keeps money in our pockets, reduces(减少) waste and keeps the planet healthy.
1.The writer would suggest choosing a product that is .
A.over packaged
B.delivered from abroad
C.locally produced
D.made of unnatural materials
2.The words “be taken with a grain of salt” in Paragraph 5 probably mean “ ”.
A.be easily understood
B.not be completely believed
C.be widely spread
D.not be quickly forgotten
3.Which of the following would be the best title for the passage?
A.Buying Green
B.Recycling Waste
C.Keeping Healthy
D.Reducing Energy Use
答案与解析
本文是说明文,主要从产品的材料、包装、产地等方面介绍鉴别绿色产品的方法。主题语境属于“人与自然”主题范畴中“环境保护”这一主题群,涉及子主题“环境污染及原因,环保意识和行为”。
1.C 细节理解题。由第三段中“We can also look for less packaging or even choose unbagged products whenever possible.”可知A项错误;由第四段中“Try to choose local products.”可知B项错误,C项正确;由第二段中“Green products are made of more natural materials which are free from harmful chemicals”可知D项错误。
2.B 词义猜测题。根据画线部分所在句的前一句“Its easy to say that a product is ‘green’ or ‘all natural’, but the words may be too good to be true.”可知,说一种产品是“环保的”或“纯天然的”很容易,但这些话可能好得令人难以置信。结合画线部分所在句的So可推断此处指对于产品的许多信息不要完全相信,故选B。
3.A 标题归纳题。本文主要是从产品的材料、包装、产地等方面介绍鉴别绿色产品的方法。由此可知,文章最好的标题是A项(购买绿色产品)。