«

2023年河南中考英语阅读理解B篇

Jason • 1 个月前 • 18 次点击 • 阅读理解


2023hn2B.png

语篇

Plunk! I dropped another pecan (山核桃) into my basket. Then a gentle autumn wind blew some more off the tree. I ran to pick them up. Whew! Pecan picking was hard. My basket was only half full.

I was visiting my grandpa’s farm in Kansas, and Grandpa sent me into the woods to pick up pecans for us to enjoy later. I wasn’t about to let him down.

Then something caught my eye: a squirrel picked up a pecan, climbed up a tree and disappeared into a large hole. A moment later, the squirrel climbed down to the ground to pick another pecan. Once again, he took the pecan back to his secret hiding place inside the hollow () of the tree.

Not so secret anymore, I thought. I ran over to the tree and found the hollow was filled with sweet pecans. They were right there for the taking. This was my chance. Handful by handful, I took all the pecans from the hollow. Now the basket was full!

I was so proud of myself. I couldn’t wait to show Grandpa all of the pecans I’d collected.

“Look, Grandpa,” I shouted, “look at all of the pecans I found!”

Grandpa took a look at my basket. “Well, well, how did you find so many, Jimmy?” I told him how I’d followed the squirrel and taken the pecans from his hiding place. Grandpa congratulated me on finding out something about the squirrel’s habits. Then he did something that surprised me. He handed the basket back to me and put his arm gently around my shoulders.

“That squirrel worked very hard to collect his winter food” he said. “Now that all of his pecans are gone, don’t you think that little squirrel will be very hungry when it gets cold?”

“I didn’t think about that,” I said.

“I know,” Grandpa said. “But a good man should never take advantage of someone else’s hard work, even the squirrel’s.”

Suddenly I felt as hollow as that old tree. The image (形象) of that hungry squirrel wouldn’t leave my mind. There was only one thing I could do.

试题

根据材料内容选择最佳答案。

6. Why did the writer go to the woods at the beginning of the story?

A. To pick up pecans.                                                   B. To catch little animals.

C. To feed the squirrels.                                                D. To look for his grandpa.

7. The writer was proud of himself because ________.

A. he was praised by his grandpa

B. he found out his grandpa’s secret

C. he helped the squirrel in the hollow

D. he filled his basket with so many pecans

8. Which of the following can best describe Grandpa?

A. Kind and wise.                                                        B. Caring and humorous.

C. Shy and friendly.                                                     D. Patient and hard-working.

9. What is the possible ending to the story?

A. The writer sent the pecans to his neighbors.

B. The writer put all the pecans back into the hole.

C. The writer hid the pecans in his grandpa’s house.

D. The writer enjoyed all the pecans with his family.

10. What is the best title for the text?

A. An unusual tree                                                       B. The stolen pecans

C. A smart squirrel                                                       D. The magic basket

答案

6. A    7. D    8. A    9. B    10. B

解析

【导语】本文讲述了作者把松鼠树洞里的山核桃据为己有,带回家给爷爷看,爷爷告诉他:一个好人不应该窃取别人的劳动成果。

6题详解】

细节理解题。根据“Grandpa sent me into the woods to pick up pecans”可知,作者去树林里摘山核桃。故选A

7题详解】

细节理解题。根据“Now the basket was full! I was so proud of myself. I couldn’t wait to show Grandpa all of the pecans I’d collected.”可知,作者自豪是因为他在篮子里装满了山核桃。故选D

8题详解】

推理判断题。根据“He handed the basket back to me and put his arm gently around my shoulders.”和爷爷说的话“Now that all of his pecans are gone, don’t you think that little squirrel will be very hungry when it gets cold?”“But a good man should never take advantage of someone else’s hard work, even the squirrel’s.”可知,爷爷没有责备作者,而是耐心地告诉他不应该窃取别人的劳动成果,拿走松鼠的食物,冬天它会挨饿。由此可知,爷爷是善良并且有智慧的。故选A

9题详解】

推理判断题。根据最后一段“Suddenly I felt as hollow as that old tree. The image (形象) of that hungry squirrel wouldn’t leave my mind. There was only one thing I could do.”可知,作者明白了自己做的事情会伤害那只松鼠,所以他接下来会把山核桃送回松鼠的树洞中。故选B

10题详解】

最佳标题题。文章通过讲述作者拿走松鼠山核桃的故事告诉我们:一个好人不应该窃取别人的劳动成果。B偷来的山核桃适合做标题。故选B

还没收到回复
请先 登录 再回复